Nu är det Jul och adjö!

Äntligen är julen här!Tomten
Det blir ett sorgligt farväl av den här julbloggen, jag hoppas verkligen ni har tyckt om den.
Jag visste redan när jag startade bloggen att den skulle bli kortvarig, men nu känns det jobbigt att lägga ner den ändå.
Allt som allt, 26 november till 24 december, fick julbloggen 1146 besökare, och 179 som kom tillbaka för att besöka bloggen flera gånger.
Jag har uppskattat varenda en av er, det kan ni vara säkra på!
Om du känner att du längtar efter julen nästa år så kan du ju faktiskt gå in här ändå, för jag kommer inte att ta bort domänen. Kanske det kommer många besökare efter julen också, vem vet?
Vi får bara hoppas att jag kan ta upp julbloggen nästa år igen ;)

Julia önskar er God Jul och ett Gott Nytt År!

Ska jag inte klä granen i år?

fin gran!Eftersom vi är uppe i Åre nu, så har familjen bestämt att A och P ska pynta hemma (m är ju också hemma, men jag tvivlar på att han vill vara med och pynta).

Det betyder då också att dom ska klä julgranen. Det är nog första året som jag inte är med och gör det, det blir lite sorgligt. Men jag ska kanske få en egen pyttegran som jag kan klä lite iallafall ;)

Jag tycker faktiskt att julpyntet och att pynta är en viktig del av julen.
Det känns som att när man liksom klär granen eller pyntar med glitter här och där, då är det verkligen jul.

Fast jag pyntade ju mitt rum redan i slutet av november, så jag ska ju inte säga någonting. Egentligen är jag helt emot att man pyntar innan december i alla fall, men jag kunde inte låta bli. När jag såg glittret ligga där i lådan, så glittrigt och juligt och vackert, kunde jag bara inte motstå att hänga upp det över hela mitt rum, så att taket därinne numera ser ut som ett stort glittrigt spindelnät. Och när jag såg adventsstjärnan i metall ligga där, utan lampa och bronsfärgad, så kunde jag inte låta bli att kynta upp den i min taklampa, så nu slår alla (inklusive jag själv) i huvudet i den när dom ska gå in i mitt rum.

Men, om det ska vara fint får man lida pin. I alla fall när det gäller julen.

Om ni inte har köpt julklappar än…

Jag ville bara påminna er om att om ni ska köpa julklappar och ni inte har gjort det än, borde ni göra det nu. Nu är det ju trots allt bara 6 dagar kvar till jul!
Vissa kanske tycker att det är lite för sent för att säga det, men om ni köper julklapparna nu så slipper ni stressa så mycket dom här sista dagarna före julen. Vi vill ju inte att julen ska bli förknippad med stress och magont, som det är för många.
Om man firar jul med julklappar, då kanske det helt enkelt är bäst att köpa julklapparna redan i början av december, så slipper man stressa. Som sagt, kanske lite sent att säga det nu, men det finns fortfarande tid.
Jag gick och handlade mina julklappar i förrgår, fast dom flesta behövde jag bara köpa på samma ställe, SF-bokhandeln. Det måste vara en av dom bästa affärerna någonsin!
Julgran kanske är bra att köpa nu också. Om ni inte väljer att köpa dagen innan som vissa gör, fast då är risken att alla dom stora och fina är tagna.
Men om ni känner att ni börjar bli överstressade, sätt er då ner och ta ett djupt andetag. Gå igenom vad ni faktiskt behöver göra, och tänk över hur ni ska göra det. Stressa inte.

Jag för min del tycker det bara är skönt med allt julstök, och att handla julklappar är roligt, fast det ändå är lite stressigt.
Men, men. Smaken är delad. God Julshopping på er!

Till mina kära läsare!

Idag, lördag, åker jag till Åre med farmor och I för att åka skidor (fast snowboard för I).
Snäll som jag är så tänker jag uppdatera bloggen så gott det går ändå!
Det ska bli kul att åka skidor, jag älskar verkligen det. Jag är faktiskt rätt bra på det, det är P som har lärt mig. Han är jättebra på skidor!Skidor
I hoppar nästan upp och ner för att hon ser så mycket fram emot att åka, hon älskar verkligen sin snowboard. Nu är det nästan ett år sen vi åkte sist, så inte undra på det.
Vi ska stanna där en vecka, vilket betyder att (ve och fasa!) vi är där på julafton!
Som tur är så ska vi faktiskt åka därifrån tidigt på morgonen, så vi kommer tillbaka någon gång på eftermiddagen. Det tar ungefär 8 timmar Stockholm – Åre.
Men det viktigaste är att vi får fira jul hemma!
Förra året gjorde vi faktiskt inte det, utan jag, I och P var och åkte skidor då också, men vi åkte hem på juldagen.
Men som tur var, firade vi julafton när vi kom hem istället.

Men iallafall så ska jag försöka uppdatera bloggen så ofta som möjligt!
Allt för er skull! ;)

PS!

PS till Sankta Lucia…-inlägget!
Ljus i håret...
Jag klädde ut mig till Lucia och ljus i håret och hela faderullan, och så serverade jag lussebullar, pepparkakor och te. Jag hade smyckat ut bordet lite med värmeljus och sådär också.
Familjen uppskattade det!
I var dock inte hemma, hos någon kompis. Jag försökte äta upp hennes lussebulle i smyg, men A hindrade mig…

God Lucia på er! Ät många lussebullar ;)

Sankta Lucia…

Ja, så nu är Lucia här.
lussebullar
Det blir ju inget stort firande, såklart. Inte som när vi var mindre. Jag och I brukade komma in till M & P och lussa, och sen fick vi komma till mormor som alltid hade en jättestor tillställning. Där lussade vi också, och gick bland raderna av alla beundrande gamlingar och sjöng lucia-sånger.

Men nu för tiden firar vi det nästan inte alls. Idag tänkte jag ändå – högtidsfreak som jag är som inte vill släppa taget helt – köpa lite lussebullar och pepparkakor, göra te och kaffe och sen kan jag kalla på hela familjen så får alla fika tillsammans.

Min familj

När jag höll på att skriva ett inlägg häromdan så kom jag på att jag inte har berättat vilka min familj består av.
Så nu gör jag det.

Först och främst är det då jag, Julia! Jag är yngst i hela familjen, bara 13 år.
Sen är det min storasyster I, som är 16 år. Storebror m som är 18 år, och storebror M som är 22 år och inte bor hemma, utan med sin flickvän.
Sen är det ju då A & P, föräldrarna. Dom är båda 43 år.

Jag har en farmor, som bor tillsammans med sin sambo. Sen har jag en mormor. En farfar som bor tillsammans med sin sambo. En morfar som bor tillsammans med sin fru.
Och en faster, en morbror och tre kusiner.

Inga husdjur nu för tiden, men förut hade vi en massa kaniner (ett oräkneligt antal) och en katt som trodde att han var en kanin.
Sen har vi kortvariga perioder haft två kattungar (som inte trodde att dom var kaniner), och en annan gång en orm. Ormen förvarade I åt hennes skola över sommarlovet, och kattungarna kunde vi inte ha kvar eftersom A är pälsdjursallergiker.

Och det var min familj.

I vår familj…

Nu tänkte jag berätta lite om hur min familj brukar fira julaftonen.
Dagen innan har vi klätt granen och pyntat lite allmänt.
Vi vaknar på morgonen och går ner. Där har M pyntat fint med levande ljus, små änglar, stjärnor och sånt där krims-krams. Det är jättemysigt.
Där finns också våra julstrumpor i blå sammet med en liten överraskning i.Julstrumpan

Sen äter vi frukost tillsammans (vilket vi annars aldrig gör eftersom vi är 5 personer som bor hemma), och då äter vi såklart tomtegröt. Vi har också mandel i, men det är inget speciellt som händer den som får mandeln, det är mest bara för kuls skull.
Sen har vi en allmänt mysig morgon och förmiddag tillsammans.

Lite senare, vid eftermiddagen åker vi till/kommer släkten (oftast är det vi som åker till våran farmor). Då lägger man alla presenter i en hög på mattan och äter en rejäl jullunch. Sen, när dom äldre fortfarande sitter kvar vid bordet tittar jag på Kalle Anka. Ett tag efter det är det presentutdelning. Då brukar jag vara ”nisse” och dela ut presenter till alla ifrån högen.
Sen pratar man och umgås och har kul och sen är det dags för släkten/oss att åka hem.

På kvällen så går alla och lägger sig med tankarna fortfarande svävande kring den trevliga, mysiga och vackra julaftonen man haft.

Om mig!

Jag är en trettonårig julälskare som bor i centrala Stockholm.
Min familjs jultradition är ganska gammaldags, vi firar tillsammans med närmsta släkten.
Jag är inte kristen, bara så att ni vet. Vi går inte i kyrkan på julafton eller något sådant.

Jag hoppas att ni tycker om den här bloggen, om ni har några frågor eller synpunkter är det bara att skriva i en kommentar.